nyt.....værker     tekst     cv     kontakt

Nyhedsbrev april 2010

Udsmykning på Christinelystskolen, Lemvig

 

 


Billederne fik følgende ord med på vejen ved indvielsen 16. april:

”Tre tibetanske troldmænd”.

Billedet er malet efter rejseoplevelser, jeg havde, da jeg for nogle år siden var en tur i Tibet.

Efter en lang tur i firhjulstrækker over Himalaya-bjergene kom jeg endelig til Tibets hovedstad Lhasa. Tibetanerne er handelsfolk, og midten af byen var ét stort gademarked. Her kunne man købe farvestrålende vævede stoffer og smykker, CD-afspillere og mobiltelefoner, kunsthåndværk, sjældne sten, mineraler og ting, vi ikke vidste hvad var; og selvfølgelig kunne man købe madvarer, bl.a. frugter og smør. Nogle her hjemme nyder at få fløde i kaffen, men tibetanerne drikker te, og noget af vigtigste for dem er at få smør i teen. En hel lille gade solgte hovedsagelig kun smør; det var anbragt i store blokke ude i solskinnet, og det var begyndt at smelte - det lugtede ikke særlig godt. Det var her, de første mindelser om Harry Potter og Diagonalstræde begyndte at meldte sig. Dette blev yderligere forstærket, da jeg kom til næste gadehjørne. Her fik jeg øje på tre tibetanere med flotte hovedbeklædninger og forskellige musikinstrumenter. Det var måske beboere fra et fjernt kloster oppe i bjergene, der var kommet til hovedstaden, for at proviantere, inden de vendte hjem til deres ensomhed igen. De spillede med mellemrum på deres instrumenter, og det gør tibetanerne, har jeg ladet mig fortælle, for at holde onde ånder væk. Her må jeg minde om, at vi er oppe i 4000 m´s højde, luften er tynd, og man får ikke så meget ilt til hjernen. Det kunne gå ud over dømmekraften, men efter et par timers middagssøvn på hotellet, stod det lysende klart for mig: jeg havde mødt tre tibetanske troldmænd.

Så da jeg kom hjem til Danmark igen, måtte jeg i gang med at male, og her er resultatet. I billedet er der en del pilefigurer malet efter en skabelon. På baggrunden, der først var helt mørk, malede jeg en række blå pile. Så opdagede jeg, at i mellemrummene, hvor jeg ingenting havde gjort, opstod en række mørke pile, der pegede i modsat retning. Når man går i skole, kunne det måske være godt at vide, at de perioder, hvor man ingenting gør, men holder pause, er lige så vigtige som resten.

”Tre ryttere”.

Et foto fra Afrika inspirerede mig: Et optog med tre ryttere til hest kommer imod mig. Der er fest og farver – rytterne er klædt ud, og det er hestene også; de har fået farvestrålende dækkener på med trekanter, firkanter og andre former. Hvad der nøjagtig foregår, ved jeg ikke – men måske netop det gådefulde ved situationen gør, at fantasien begynder at arbejde.
Dette motiv digtede jeg videre på. Hvordan mon der var på stedet? Jeg forestillede mig lugten og lyden af prustende heste og hove mod jorden. Og et virvar af farver og geometriske former. Når jeg maler, er farven det vigtigste, og mine bestræbelser gik på at få alle disse ting til at hænge sammen vha. farverne. Jeg ville gerne have heste og ryttere til at komme ud af trekanter og firkanter og komme os i møde.
Jeg har ikke malet detaljer i billedet. Når I kigger på det, kan det være, at én ser noget, en anden ser noget andet. Hvis I gør det, er I velkomne til at digte videre. God fornøjelse.


Nye billeder:

To dansere
2010
acryl og collage på lærred
130 x 100 cm

 

Teatrum Mundi 1
2010
acryl og collage på lærred
80 x 100 cm

 

Teatrum Mundi 2
2010
acryl og collage på lærred
80 x 100 cm

 

Teatrum Mundi 3
2010
acryl og collage på lærred
80 x 95 cm

 

Ild
2009
acryl og collage på lærred
120 x 120 cm

 

Udstillinger:

Brædstrup Kunstforening
Tinghuset, Østergade 9
8740 Brædstrup
9. – 25. april
Åbent fredag-lørdag-søndag 14 – 17

Ringkøbing Kunstforening
Rådhushallen, Ved fjorden,
6950 Ringkøbing
5. juni – 12. juli
(åbningstider følger)

 

Værker

Værker kan ses efter aftale på: Ellemosevej 11,
og hos:..................................7620 Lemvig
og hos:..................................Tlf.: 97836507
og hos:..................................Mail: hm@hansmorten.dk

og hos:..................................Lambaa Art House,
og hos:..................................Bergensvej 7,
og hos:..................................8600 Silkeborg
og hos:..................................www.lambaaarthouse.dk
og hos:..................................Tlf.: 86813191
og hos:..................................Mail: anne@lambaa.eu

 

 

Til- og afmelding af nyhedsbrevet: Send navn og email-adresse

 
© hans|morten